Vad är ett webbhotell?

- mer om hur ett webbhotell fungerar

Ska man förklara vad ett webbhotell är för något så kan man säga att det efterliknar vad ett vanligt hotell faktiskt är. Människor betalar hotell för att sova över och kunna tillbringa tid på rummet man hyr. Webbhotell betalar man för att kunna ha sina filer på, dvs sin hemsida eller blogg. När man hyr ett hotellrum så är det vanligaste att man betalar per natt. Men på ett webbhotell så betalar man oftast månadsvis, men även årsvis om man känner för det.

Med webbhotellet så köper man oftast ett domännamn. Det kan vara vad som helst, dittnamn123.se eller någons-namn435.se. Precis vad som helst, bara det är ledigt så att ingen annan äger det. Domännamnet kopplar man sedan enkelt till sitt webbhotell som då visar upp de filerna man lagt därpå. Allt detta sköts automatiskt av företaget man väljer att köpa denna tjänsten av. Man får sedan ett användarnamn och lösenord som man kan logga in med, och ladda upp innehåll via sitt FTP-program (ingår oftast) till sin plats på webbhotellet. När filerna sedan är upp på Internet, som det är om du laddat upp det rätt. Då kan man sedan, sekunden efter komma åt dessa från vilken dator som helst över hela världen, bara de är anslutna till Internet.

Att tillägga är att webbhotell inte alls har så höga priser som ett vanligt hotell. Ett hotell kan idag ligga någonstans mellan 450-800 kr natten. Det priset är ungefär vad man kan få ett webbhotell i ett helt år för, inkl domän.