Dedikerad server & VPS

- alternativ till webbhotell

Ett webbhotell är den mest prisvärda och förmodligen bästa lösningen för de allra flesta av oss, men det finns två vettiga alternativ till webbhotell som kan vara värda att titta på: dedikerad server och VPS.

Dedikerad Server

Om du skaffar en dedikerad server får du en helt egen server som ett hostingföretag administrerar. Servern är alltså enbart dedikerad till dig vilket gör att din server inte påverkas av andras användares beteenden till skillnad från ett webbhotell andra användare i värsta fall kan slöa ner den eller dra på sig virus som får servern att strula. En dedikerad server är dessutom extremt stabil och har alltid en riktigt bra prestanda. Du kan förbättra prestandan ytterligare genom att välja en dedikerad server som har ett ännu större RAM-minne och en ännu snabbare processor. Det finns egentligen bara två nackdelar med en dedikerad server: den är mycket dyrare än ett webbhotell och den är lite svårare att hantera.

VPS

VPS är ett slags mellanting mellan en dedikerad server och ett webbhotell. VPS står för Virtual Private Server och det säger ganska mycket om vad en VPS är för något. VPS fungerar ungefär som en dedikerad server trots att servern bara är virtuell och att du delar server med andra, men andras beteenden på servern påverkar inte din VPS. Precis som med en dedikerad server kan du även välja hur stort RAM-minne och hur snabb processor du ska ha. De enda nackdelarna med en VPS i jämförelse med ett webbhotell är att en VPS är något svårare att hantera och att en större och riktigt snabb VPS är ganska så dyr.

Om du funderar på att skaffa en VPS eller en dedikerad server kan du kika lite på City Networks och FS Dats mycket prisvärda lösningar.