Välja domän

- att tänka på när du väljer domän

När du skaffar ett webbhotell måste du även ha en domän, det vill säga ett domännamn och en toppdomän som tillsammans utgör din webbadress. Den här sajtens domännamn till exempel är bastawebbhotell och vår toppdomän är .com som tillsammans blir webbadressen bastawebbhotell.com.

Välja domännamn

Vilken sorts domännamn du bör välja beror på vad du har för syfte med din sajt. Om du har ett företag eller vill skapa dig ett varumärke bör du använda ditt företagsnamn eller varumärke i domännamnet. Det gör att folk som känner till ditt företag eller ditt varumärke enkelt kommer att komma ihåg din webbadress, dessutom kommer den lättare hittas när någon söker på Google. Nackdelen är att det kan ta lite längre tid och vara lite svårare att få din sajt högt upp på Googles sökmotorer. Om du till exempel säljer skruvmejslar och har med skruvmejslar i domännamnet är det enklare att hamna högt upp på sökmotorerna när någon söker på ”skruvmejslar”, men å andra sidan blir din sida ganska anonym.

Om du har en sajt som handlar om ett visst intresse och inte är så noga med att ha ett starkt varumärke bör du ha med ett av dina viktigaste nyckelord i domännamnet. Om du är ute efter att tjäna pengar som affiliate rekommenderar vi också att du använder sajtens viktigaste nyckelord i domännamnet. På så sätt ökar du dina möjligheter att synas på Google och kan således tjäna mer pengar.

Välja toppdomän

Om du har en sajt som i första hand riktar sig mot svenska besökare bör du använda dig av toppdomänen .se. Toppdomänen .se känns igen av alla svenskar, visar att sajten är etablerad i Sverige och ger ett seriöst intryck. Om du inte lyckas hitta ett vettigt domännamn under .se är .com en riktigt stark toppdomän som funkar bra i Sverige och i resten världen, men även .nu och .net är två vettiga toppdomäner som växer sig allt starkare. Om du har ett företag funkar .org utmärkt och .eu kan funka bra om du riktar sajten mot hela EU eller vill understryka att din sajt är etablerad inom EU. Toppdomänen .EU är fortfarande inte så stark, men vi på bastawebbhotell.com är helt säkra på att det kommer att förändras inom de närmsta åren.

Skaffa domän på ditt webbhotell

Det smidigaste sättet att registrera en domän är att göra det samtidigt som du skaffar ett webbhotell eftersom din domän då knyts direkt till ditt webbhotell. Om du vid ett senare tillfälle vill skaffa fler domäner kan du göra det direkt i kontrollpanelen på ditt webbhotell.